İsrail’de yeni hükümetin ilk icraatı işgal yasasını çıkarmak oldu.
İsrail’de işgal altındaki Batı Şeria’da yaşayan İsrailli yerleşimcilerin ceza yasası uygulama süresini uzatan İşgal Yasa Tasarısı Meclis Komisyonu’ndan geçti.
TBMM’den yapılan yazılı açıklamada, 120 milletvekilinden 58’inin tasarıyı onayladığı, 13’ünün ise aleyhte oy kullandığı belirtildi.
Tasarının ikinci ve üçüncü oyla TBMM’de Dışişleri ve Güvenlik Komisyonu’na sevk edildiği belirtildi.
İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, Meclis oturumunda yasa tasarısını sunarken, “Bu yasaya 24. Meclisi feshetme yasası diyebilirsiniz. Bu, hükümetin sunduğu ilk yasadır” dedi. dedim.
Oturumda konuşan Arap Milletvekili Ayide Tuma Süleyman, yasanın amacının Filistin topraklarında işgalin devamını sağlamak ve işgal altındaki topraklarda sömürge rejimi kurmak olduğunu söyledi.
İsrail Parlamentosu, Haziran 2022’de, ceza yasasının işgal altındaki Batı Şeria’da yaşayan İsrailli yerleşimcilere uygulanmasını sağlayan olağanüstü halin Temmuz’dan sonraya uzatılmasına ilişkin yasa tasarısını Meclis’ten geçirememiş ve düşmesine yol açmıştı. önceki İsrail hükümeti.
İsrail’in Batı Şeria’da 1967’den beri yürürlükte olan “Yahudi yerleşimci yasası”, bölgedeki yaklaşık yarım milyon Yahudi yerleşimciye İsrail vatandaşı muamelesi yapılmasına izin veriyor.
Bahsi geçen “yerleşimci yasası”, olağanüstü halin her 5 yılda bir düzenli olarak uzatılmasını öngörüyor ve bu, Filistinlilerin aksine Batı Şeria’da yaşayan İsrailli yerleşimcilere İsrail askeri mahkemeleri yerine sivil mahkemelerde yargılanma gibi ayrıcalıklar sağlıyor. aynı bölgede ve sosyal güvenlik sisteminden yararlanıyor.
İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında inşa ettiği Yahudi yerleşim birimleri, uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor. Uluslararası toplum bu konuyu barış görüşmelerinin önündeki en değerli engellerden biri olarak görmektedir.